Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010


Τετρασέλιδο απόσπασμα μεγάλου μεγέθους από παλαίτυπο Σλαβονικό Εκκλησιαστικό κείμενο (κατά προσέγγιση του 17ου αιώνα), βρέθηκε σήμερα νωρίς το πρωί από ιερομόναχο της νέας Αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου στον δρόμο μπροστά από το Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές.

Από τον ίδιο χώρο πριν από λίγη ώρα οι καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου (παλιά αδελφότητα) μετέφεραν χαρτόκουτα με ένα τρακτέρ προς άγνωστο προορισμό. Πιθανόν το παλαίτυπο να έπεσε κατά τη μεταφορά.

Στη συνέχεια το εύρημα παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Όρους, το οποίο διενεργεί έρευνα και ανακρίσεις, στις οποίες αρνούνται να παραστούν οι εμπλεκόμενοι καταληψίες.

Η νόμιμη Αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου επισημαίνει για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται τα κειμήλια της Μονής, εφ’ όσον οι καταληψίες παραμένουν ασύδοτοι και η πολιτεία ακόμη δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απέλασή τους από το Άγιον Όρος.

Η εκρηκτική κατάσταση στη Μονή Εσφιγμένου πλήττει βάναυσα κάθε έννοια νομιμότητας αφού οι καταληψίες, ενώ έχουν καταδικαστεί πολλές φορές από τα αρμόδια Δικαστήρια, συνεχίζουν να κατέχουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Μονής και να παρεμποδίζουν ακόμη και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, επιβλέποντας και συντηρώντας τα πολυάριθμα κειμήλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τρίπτυχον τ. 2

Ἐνημερωτικὴ περιοδικὴ ἔκδοση τῶν Φίλων τῆς Ιεράς Μονῆς Ἐσφιγμένου 3ΠΤΥΧΟ τ2_telikoWeb

Τρίπτυχον τ.1

Ἐνημερωτικὴ περιοδικὴ ἔκδοση τῶν Φίλων τῆς Ιεράς Μονῆς Ἐσφιγμένου Εσφιγμενιτικά Τ. 1