Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2010

ΑΓΙΟΝ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΝ 2010-11

ΑΓΙΟΝ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΝ 2010-11
«Ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ος εστίν Χριστός Κύριος, εν πόλει Δαυίδ» (Λουκ. 2, 10-12).


Το άγγελμα του ουρανού προς τους ανθρώπους κατά την θεία νύκτα της Γεννήσεως μιλάει για «χαράν μεγάλην»και, μάλιστα, για όλον τον λαό! Όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι καλούνται να ζήσουν και να γευτούν την μεγάλη χαρά της σωματικής, της ορατής πλέον παρουσίας του Σωτήρος μας ανάμεσά τους.
Γέννηση! Ο Θεός στους ανθρώπους! Ανάληψη! Ο άνθρωπος στον ουρανό! Αυτοί είναι οι δύο σταθμοί της σωτηρίας μας. Οι Άγιοι αγιορείτες πατέρες από αιώνων βίωσαν τη μεγάλη αυτή συγκατάβαση του Θεού, πρώτα που καταδέχθηκε να έλθει και να ζήσει ανάμεσά μας και δεύτερον που ανέβασε την ίδια την φύση μας στον θεϊκό θρόνο!
Έλεγε ένας μακαρίτης γέροντας, ο γερο-Γερόντιος, ότι γιαυτό εμείς οι Ορθόδοξοι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε την αληθινή πίστη και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, γιατί χαιρόμαστε στις γιορτές της Εκκλησίας. Ακόμη και άπιστοι άνθρωποι χαίρονται τα Χριστούγεννα «χαράν μεγάλην»!
Σε όλες τις Μονές και τις Σκήτες γίνονται πανηγυρικές αγρυπνίες για την Γέννηση του Χριστού. Στην Μονή μας φυλάσσεται τμήμα των σπαργάνων του Χριστού. Στη Μονή Αγίου Παύλου φυλάσσονται σαν πολύτιμος θησαυρός τα Τίμια Δώρα των Μάγων.
Κατά την έναρξη του νέου έτους γίνονται και οι αλλαγές των διακονημάτων στις Μονές, δηλαδή των εργασιών στις οποίες κάθε μοναχός θα είναι υπεύθυνος για τον επόμενο χρόνο. Οι πατέρες με χαρά αναλαμβάνουν τα νέα καθήκοντά τους και λαμβάνουν την ευλογία του Χριστού για να ανταπεξέλθουν.
Στην εορτή των Θεοφανείων επίσης γίνονται αγρυπνίες και ο μεγάλος αγιασμός, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, πράγμα εντυπωσιακό για την χειμερινή δύσκολη περίοδο. Τίποτε όμως δεν πτοεί τους προσκυνητές που αγαπούν το Όρος μας και καταφτάνουν με χαρά από κάθε μέρος της χώρας μας αλλά και από το εξωτερικό.
Χαιρόμαστε και μεις οι αγιορείτες, χαίρονται και οι προσκυνητές την «μεγάλην χαράν» της παρουσίας του Χριστού, και δια της θείας μεταλήψεως, στην οποία ενώνονται όλοι, αδελφωμένοι από το Τίμιο Αίμα του Σωτήρος μας. Αυτή την χαρά παίρνουν μαζί τους φεύγοντας και την μεταφέρουν στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους, στη ζωή τους. Αυτή την χαρά ευχόμεθα και μεις να έχετε πάντοτε.
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου
Αρχιμ. Χρυσόστομος
και οι συν εμοί εν Χριστώ αδελφοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τρίπτυχον τ. 2

Ἐνημερωτικὴ περιοδικὴ ἔκδοση τῶν Φίλων τῆς Ιεράς Μονῆς Ἐσφιγμένου 3ΠΤΥΧΟ τ2_telikoWeb

Τρίπτυχον τ.1

Ἐνημερωτικὴ περιοδικὴ ἔκδοση τῶν Φίλων τῆς Ιεράς Μονῆς Ἐσφιγμένου Εσφιγμενιτικά Τ. 1