Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η Προϋπάντησι της Ανακάμψεως.


Γιορτάζουμε σήμερα την Υπαπαντή του Σωτήρος
όταν ο ευλαβής ιερέας Συμεών προϋπάντησε την Παναγία, φέρουσα το θείο βρέφος, στο Ναόν. Σαράντα μέρες από την γέννησι ενός παιδιού γίνεται ο «σαραντισμός» εις ανάμνησι της πρώτης εισόδου του Χριστού, στην Εκκλησία. Οι Πατέρες όρισαν τις 40 ημέρες - τόσες χρειάζεται ο οργανισμός της λεχούς, να επιστρέψει στην κατάστασι πρό της εγκυμοσύνης.
Πανηγυρίζομε εν τούτοις σήμερον εν μέσω πόνων, οιμωγών και δυσημερίας. Το πράγμα φαίνεται οξύμωρον. Η πατρίς ταλαιπωρείται κι ο λαός υποφέρει. Δεν υπομένει μόνο τους πιστωτές αλλά μία γενική αποδοκιμασία, από φίλους και πολεμίους. Πάσχει η χώρα απ' αποθάρρυνσι των ανθρώπων, από ανασφάλεια των πολιτών του κι από έλλειψιν μέλλοντος γιά τα παιδιά της.
Η Ελλάς τελεί υπό...φιλική κατοχήν - χειροτέρα της εχθρικής. Την ξένη κατοχή υπομένει κανείς. Ξέρεις τον εχθρό, τον πολεμάς και ελπίζεις στην ελευθέρωσι. Στην αόρατη, η υποταγή είναι αφανής αλλ'αισθητή παντού. Δεν γνωρίζεις ποίος σε καταπιέζει. Εάν σου λέγει την αλήθεια. Ποίος σε εξαπατά. Τι απαιτεί και τι προσφέρει ο ξένος κατακτητής. Άν υπάρχει έξοδος από την ξένη επικυριαρχία και με ποίο κόστος.
Αγνοούμε λχ. πόσον θα διαρκέσει η δοκιμασία του «μνημονίου» και ποίον θα είναι το τίμημα - άν οι θυσίες στις οποίες θα υποβληθούμε γιά ορθοποδήσει ο τόπος, αξίζουν τον κόπον. Θα είναι μόνο οικονομικές ή και εθνικές οι ζημίες; Υλικές ή πνευματικές οι απώλειες; Στιγμιαίες ή διαρκείς οι καταστροφές; Ουδείς είναι σήμερα εις θέσιν ν'απαντήσει. Η αόρατη κατοχή όμως γίνεται κάθε ημέρα πιό αφόρητη.Το ένα μετά το άλλο κάστρο πέφτει...
Νά'ταν μόνο ό,τι η χώρα έχει χρεοκοπήσει οικονομικά, καλά θά'ταν. Αλλά φαίνεται να έχει χρεοκοπήσει ηθικά και πνευματικά ο τόπος μας. Στερείται εφαρμογής των νόμων (πχ. περί «ασύλου»). Λείπουν οι άνθρωποι του πνεύνατος (λχ. που είναι οι ακαδημαϊκοί;). Απουσιάζει η επιχειρηματική «ελίτ» (σπανίζουν οι σύγχρονοι Μποδοσάκηδες, Ωνάσηδες). Έπαυσε το «λάλον ύδωρ» και πλημυρίσαμε από «λαμόγια» κα σαλταδόρους.
-Το Αίτιον;...
Ως έλεγεν ο γέροντας Παϊσιος, «οι άνθρωποι υποφέρουν σήμερα από τους πολιτισμούς». Από την πολύ δημοκρατία, απ' άμετρον ατομικισμό, απ' τον ύπουλο εξαφρικανισμό μας. Από την συστηματική καταστροφή των δομών της Ελληνικής κοινωνίας.
Η ηγεσία υπόσχεται πολυπολιτισμόν και τα κόμματα εξουσίας προσχωρούν στην παγκόσμια δακυβέρνησι - μόνο όμως γιά τον Ελληνικό λαόν... Άλλοι λαοί, Αμερικανοί, Γερμανοί, Ρώσσοι, Τούρκοι, Ισραηλίτες, οι Τυνήσιοι, οι Αιγύπτιοι κ.λ.π. ζηλότυπα διεκδικούν τα δικαιώματα απ' την ιδική των κυβέρνησι. Δεν εναποθέτουν τις αξιώσεις των σ'άλλους. Εμείς διστάζομε να ζητήσωμε ακόμη κι'αυτό που μας ανήκε. Την εφαρμογή του δικαίου, μία τιμία αντιμετώπισι και τον κολασμό των κλεπτοκρατών. Ουδέν εξ αυτών των αυτονοήτων δεν εξασφαλίζουν οι δυναστείες. «Άλλοι ειπράττουν μισθούς κι'άλλοι εξοφλούν τα χρέη» ως προφήτευσεν ο Παϊσιος.
Φαίνεται, λοιπόν νά'χομε οδηγηθή βαθειά μέσα σε τέλμα, να βυθιζόμαστε σε κινούμενη άμμο. Φως από πουθενά. Η μόνη αχτίδα μέσα στην σήραγγα είναι από τον συρμό πού'ρχεται καταπάνω μας.
Κι όμως υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε την διολίσθηση στα επίπεδα της δεκαετίας του '60. Γιατί προς τα'κεί πάμε... Έξοδος από πτωχεύσεις πάντα υπάρχει. Πέντε μέχρι τώρα ξεπέρασε η Ελλάς. Άρκεί να αναζητήσωμε την λύσι μόνοι μας. Να μην την επιβάλλουν οι άλλοι. Οι ξένοι ενδιαφέρονται πρωτίστως γιά τα συμφέροντα τους. Συμπτωματικώς γιά τα δικά μας...(Αν τους ενδιαφέρουμε πράγματι κι όχι το ευρώ τους ή το ηλιόλουστο οικόπεδο μας με τις δαντελένιες παραλίες).
Πώς βγαίνει μία χώρα από την κρίσι; Η λέξη «κλειδί» είναι Ανάπτυξη. Υπάρχουν τρόποι να επανέλθη η χώρα μας στην οδό της ανάπτυξης, από την οποία και μόνο μπορεί να περιμένει ανταπόκρισι στις υποχρεώσεις της και μακροπρόθεσμη ευημερία. Χωρίς ανάπτυξι ό,τι και να κάνουμε,τα χρέη θα μας πνίγουν.Η εντεύθεν χρεωκοπία είναι αναπόδραστη και η εθνική συρρίκνωσι βεβαία. Τι όμως , γίνεται σήμερα γιά την ανάπτυξι; Τίποτε! Μόνον λόγια, επιβολή φόρων και διευκόλυνσι των...λαθρομεταναστών. Ο Ελληνικός πληθυσμός ευρίσκεται εν διωγμώ. Στην Θράκη, στον Άγιο Παντελεήμονα και στην πλατεία Θεάτρου. Ο Έλλην παραγωγός, ο επιχειρηματίας, ο τεχνίτης, ο ελεύθερος επαγγελματίας συκοφαντείται ως φοροκλέπτης. Ο επενδυτής καταπιέζεται από την γραφειοκτατία και ο αποταμιευτής ληστεύεται απ' τις τράπεζες. Έπαυσε η χώρα να δίδει έμφασι στην παραγωγή, στην αποταμίευσι και στην επένδυσι. Παρακωλύεται η αποκέντρωσι, ταλαιπωρείται η οικογένεια, υπονομεύεται το Ελληνικό σχολείο. Η Εκκλησία ευρίσκεται εν διωγμώ...
Τι θα μπορούσε να γίνη γιά ν'αποτραπεί η φθίνουσα πορεία;
Εν πρώτοις , η χρήσι της λογικής του ορειβάτου: Όταν χάση το μονοπάτι του γυρίζει απ'εκεί που ξεκίνησε την πορεία. Απ'την εγχώρια παραγωγή,την εξοικονόμησι, την αυτάρκεια, την εξαγωγή .Όπως στην δεκαετία του '70- γιατί απ' τότε χάσαμε τον δρόμο. Με την μεταπολίτευσι του «Ανήκουμε στην ΕΟΚ»... Παύσαμε ν'ανήκωμε στον διαχρονικό Ελληνισμό!
Η ευλογημένη χώρα μας παράγει τα πάντα αλλά εμείς παύσαμε να παράγουμε - παρά μόνο να καταναλίσκουμε. Εγκαταλείψαμε τα παϊδάκια και θέλουμε...σούσι. Επαναπαυθήκαμε στα Κοινοτικά ταμεία και πετάμε τα πορτοκάλια και τους γιαρμάδες στις χωματερές. Δανειζόμασταν γιά να καθόμαστε στις καφετέριες και να δουλεύουν οι λαθρομετανάστες. Αυτό πρέπει ν'αλλάξει. Πάς μη εργαζόμενος, μηδέ εστιέτω.
Χρειάζεται να επανέλθουμε στα Ελληνικά προίόντα.Να αυξήσουμε την παραγωγή και τις εξαγωγές τους και να περιορίσουμε την κατανάλωσι των εισαγομένων προϊόντων. Ένας πρόχειρος κατάλογος αγαθών στα οποία η Ελληνική γή προσφέρει πρωτιές και μοναδικότητες:
I. Ελαιόλαδον.Η Ελλάς είναι η τρίτη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο , καλύπτουσα το 15% της καταναλώσεως του. Θα ημπορούσε να γίνη ο πρώτος εξαγωγέας , αν τυποποιούσε το πολύτιμο λάδι μας.
2. Κρόκος (Ζαφουρά): Η Ελλάς είναι μέσα στις τρείς χώρες παγκοσμίως στην παραγωγή του saffron crocus, που είναι ακριβό, προσθετικό σε πολλά τρόφιμα.
3. Σπαράγγια, είμαστε οι 5οι στις εξαγωγές asparagus. Θα μπορούσαμε να γίνουμε επίσης από τους πρώτους στα μανιτάρια , στους σαλιάγκους και στις βιολογικές καλλιέργειες.
4. Στο βαμβάκι, η χώρα μας συγκαταλλέγεται μεταξύ των πρώτων στην παραγωγή και των επτά στις εξαγωγές βάμβακος.Κάποτε φτιάχναμε το καλύτερο «τζίν» ύφασμα.Σήμερα, η ποιότης του Ελληνικού βάμβακος έχει υποβαθμισθή από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
5. Το Ελληνικό μέλι είναι αρχαιόθεν το καλύτερο της Μεσογείου. Σήμερα εισάγουμε μέλι απ' την...Γερμανία.
Στον ορυκτό πλούτο:
• Πρώτη η Ελλάς στην παραγωγή μαγνησίου, καλύπτουσα το 46% της Ευρώπης. Τεράστια είναι τ'αποθέματα της λευκολίθου. Κάποτε παρήγε τα καλλίτερα πυρότουβλα.
• Δεύτερη στην πρωτογενή παραγωγή αλουμινίου και πολύ προηγμένη στην επεξεργασία του σε προφίλ και σε τελικά αλουμινοπροϊόντα.
• Η μεγαλυτέρα εξαγωγεύς βωξίτου στην Ευρώπη και η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου είναι η Ελλάς.
• Τσιμέντο και χάλυψ έχουν περιθώρια αυξήσεως των εξαγωγών μας.
• Το Ελληνικό υπέδαφος διαθέτει αξιόλογα κοιτάσματα χρυσού, ουρανίου και υδρογοναναθράκων, λιγνίτου και φυσικού αερίου. Εμφανίζει τα μεγάλα δυνητικά αποθέματα ποσίμου νερού - το 'πετρέλαιον' του 21 αιώνος.
• Έχει ένα τεράστιο χώρον αποκλειστικής οικονομικής εκμεταλλεύσεως γιά αλιεύματα και άντλησι πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αρκεί να ξαναποκτήσει την πρώτη πολεμική αεροπορία στο Αιγαίον, όπως πρό του 1974.
Τέλος αλλ'όχι άνευ σημασίας, η Ελλάς είναι η 14η τουριστική χώρα στον κόσμο και πρώτη στην εμπορική ναυτιλία. Εάν οι Έλληνες ναυτικοί - πλοικτήτες και πληρώματα - απεργήσουν έστω για μια ημέρα, η τιμή του σταριού, του άνθρακος και του πετρελαίου θ' ανέλθη 10%.
Ο πολυμήχανος Έλλην ομογενής θριαμβεύει στο εξωτερικό. Στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία κι όπου «γη και πατρίς». Μπορεί οι ομογενείς μας να προστατεύσουν τα εθνικά μας συμφέροντα, αν οι Ανταλκίδες των Αθηνών αποβάλλουν την ραγιαδίστικη νοοτροπία και ζητήσουν συστράτευσι των στο Μακεδόνικο, στο Κυπριακό,στο Αιγαίο...
Αυτό που λείπει από την χώρα είναι η ακομμάτιστη ηγεσία που να εμπνεύσει στον λαό την αγάπη προς την πατρίδα και την αξιοσύνη στην ζωή - όχι τον παρασιστισμό στο δημόσιο. Άρχοντες που να εισέρχονται στην πολιτική πλούσιοι και να εξέρχονται εν πενίᾳ, όπως στο όχι και τόσο μακρυνό παρελθόν. Η εξουσία του λαού χρειάζεται αυταπάρνησι, καλό παράδειγμα και προσφορά στο λαό. « Η σημερινή κατάστασι μόνο πνευματικά μπορεί ν'αντιμετωπισθή» έλεγε ο γέροντας Παΐσιος.
Πνευματικά αντιμετωπίζουν τη δοκιμασία τους κι οι νόμιμοι μοναχοί της Ι. Μ. Εσφιγμένου, μ' επικεφαλής τον ηγούμενο Χρυσόστομο. Οι..Μεθοδεύσεις των άλλων συντηρούνται απ' την λιποψυχία και τον καιροσκοπισμό των εξουσιαστών. Δεν πρόκειται όμως να πτοήσουν την νόμιμη αδελφότητα. Στο τέλος θα νικήσει, νίκη πνευματική, Αγιορείτικη κι' Ελληνική.
Ας την προϋπαντήσουμε κι' εμείς σήμερα, εορτή της Υπαπαντής κι'όταν πραγματοποιηθή, ας ανακράξωμε το «νυν απολύεις τον δούλον σου», όπως ο ευλαβής Συμεών όταν συνάντησε τον Χριστό. Σύντομα στο καθολικό της Ι. Μ. Εσφιγμένου.Στο Άγιον Όρος...

Ευχαριστώ.

Κων/νος Κόλμερ

Δημοσιογράφος, διπλωματούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών με μεταπτυχιακές οικονομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες.

(Εκφωνήθηκε στήν εκδήλωση κοπής πίττας του Συλλόγου Φίλων Μονής Εσφιγμένου Αγ. Όρους στίς 2/2/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τρίπτυχον τ. 2

Ἐνημερωτικὴ περιοδικὴ ἔκδοση τῶν Φίλων τῆς Ιεράς Μονῆς Ἐσφιγμένου 3ΠΤΥΧΟ τ2_telikoWeb

Τρίπτυχον τ.1

Ἐνημερωτικὴ περιοδικὴ ἔκδοση τῶν Φίλων τῆς Ιεράς Μονῆς Ἐσφιγμένου Εσφιγμενιτικά Τ. 1