Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Πλήθος κόσμου στην ημερίδα για το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου


Στην κατάμεστη αίθουσα της Αποθήκης Δ´ του πρώτου προβλήτα του Λιμένος Θεσαλονίκης  πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 16 Απριλίου 2010 ημερίδα για το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου. Την ημερίδα διοργάνωσαν η Αγιορειτική Εστία, το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και οι Φίλοι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους.


Στην προσφώνησή του ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρχιμ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και τους κοπιάσαντες για την διοργάνωση της ημερίδας τονίζοντας ό,τι 
«Δεν είναι καιρός για σχίσματα και διαιρέσεις! Σήμερα χρειαζόμαστε ενότητα όσο λίγες φορές στην ιστορία μας. Η μοναδική σημαία που πρέπει να κυματίζει στον Άγιον Όρος είναι η γαλανόλευκη και η παραδοσιακή Βυζαντινή με το δικέφαλο. Η Ορθοδοξία δεν σηκώνει μαύρες σημαίες!».

O  Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, απευθυνοντας στην συνέχεια  σύντομο χαιρετισμό  εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αγάπη του για την μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους και την ελπίδα για την λύση το συντομότερον του ζητήματος της Μονής Εσφιγμένου. 


Την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους εκπροσώπησε ο π. Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, ο οποίος και απήυθυνε χαιρετισμό  και ευχή να λάβει τέλος αυτο το πρόβλημα που ανησυχεί την Αγιορειτική μοναστική κοινότητα τα τελευταία έτη.


Τέλος, ο Καθηγητής κ. Βασιλειάδης, εκ μέρους του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ έκλεισε τον χαιρετισμό του διατυπώνοντας την προσδοκία
«... η λύση του προβλήματος της Ι. Μ. Εσφιγμένου να συμβάλει αποφασιστικά - πέραν  της ενότητας της αγιωνύμου πολιτείας - και στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων του Αγίου Όρους με την Ορθόδοξη ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στον γόνιμο θεολογικό διάλογο τόσο με την επιστήμη, όσο και με την κορυφή της Ορθοδοξίας». Ολόκληρη η ομιλία εδώ


Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες. 


O αρχιτέκτονας του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς κ. Φαίδων Χατζηαντωνίου στην ομιλία του παρουσίασε την «Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους».


...«Στη μακραίωνη ιστορία της η Μονή Εσφιγμένου συνδέθηκε με μεγάλες προσωπικότητες της Εκκλησίας, όπως ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο οποίος διετέλεσε και ηγούμενος (Σμυρνάκης: 655), και ο άγιος Αθανάσιος Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1289-1293 και 1303-1309), ενώ ασκήτεψαν εδώ, μεταξύ άλλων, ο άγιος Αντώνιος Πετσέρσκι και ο όσιος Δαμιανός ο Εσφιγμενίτης. Τέλος, η Μονή συνδέεται με μία μεγάλη προσωπικότητα του αγιορείτικου μοναχισμού των νεώτερων χρόνων, τον Γεράσιμο Σμυρνάκη, συγγραφέα του αναντικατάστατου έργου «Το Άγιον Όρος», ο οποίος διετέλεσε και ηγούμενος». 
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Χατζηαντωνίου εδώ.


Ο δικηγόρος Διογένης Καραγιαννακίδης ανέπτυξε μια διαφορετική πλευρά του ζητήματος με τίτλο «Το φαινόμενο “Εσφιγμένου” ως πρόβλημα της Αγιορειτικής Αυτοδιοίκησης».«... ο κάθε μοναχός είναι ελεύθερος να φρονεί και να πράττει διαφορετικά, να ενταχθεί σε άλλο Πατριαρχείο ή Εκκλησία, να υπαχθεί σε άλλο δόγμα, να αλλάξει θρήσκευμα, να γίνει άθεος κ.λπ. κ.λπ., στην περίπτωση αυτή όμως πρέπει να αποχωρήσει από το Όρος για να ασκήσει την δραστηριότητά του οπουδήποτε εντός της ελληνικής επικρατείας με τις εγγυήσεις του συντάγματος, της ευρωπαϊκής και της εσωτερικής νομοθεσίας. Και να αφήσει το Αγιον Όρος να συνεχίσει την πορεία του ενωμένο και ενιαίο».
 Ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραγιαννακίδη εδώ.


Ο τελευταίος ομιλητής, ο Αρχιμ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου μίλησε με θέμα την «Εκκλησιαστική – Εκκλησιολογική προσέγγιση: Η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου». αφού προηγουμένως ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. 

«... Ἡ Μονὴ Ἐσφιγμένου ἔχει τὴν ἀδελφότητά της. Διάλογος πλέον μὲ τοὺς κατέχοντες τὸ κτιριακὸ συγκρότημα τῆς Μονῆς δὲν μπορεῖ νὰ γίνει παρὰ μόνο μὲ προοπτικὴ εἴτε τὴν ἐν μετανοίᾳ ἔνταξή τους στὴν κανονικότητα καὶ στὴν ὑπὸ τὸν Ἡγούμενο ἀδελφότητα, εἴτε τὸν τρόπο καὶ τὸ χρονοδιάγραμμα τῆς ὁριστικῆς ἀποχωρήσεώς τους ἀπὸ τὸν Ἱερὸ τόπο. Γένοιτο !». 


Ολόκληρη η ομιλία του π. Ελπιδοφόρου εδώ.

Μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές εισηγήσεις των ομιλητών, στην κατάμεστη αίθουσα της Αποθήκης Δ´ και με την τεχνική υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ του Νίκου Αναγνωστόπουλου «ει έχεις καρδίαν, δύνασαι σωθήναι» που αναφέρεται στο ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου. Δυστυχώς λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Απέστειλε όμως το ακόλουθο μήνυμα:
«Λόγοι (από καρδιάς) δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι ανάμεσά σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αγιορείτες πατέρες για την ύψιστη τιμή που μου έκαναν. Η δημιουργία αυτής της ταινίας ήταν μια μεγάλη στιγμή στη ζωή μου. Εύχομαι η προσπάθεια αυτή να είναι χρήσιμη για την επαναφορά της θείας γαλήνης στο Περιβόλι της Παναγίας. Καλή προβολή! »
Δείτε το τρέιλερ του ντοκυμαντέρ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τρίπτυχον τ. 2

Ἐνημερωτικὴ περιοδικὴ ἔκδοση τῶν Φίλων τῆς Ιεράς Μονῆς Ἐσφιγμένου 3ΠΤΥΧΟ τ2_telikoWeb

Τρίπτυχον τ.1

Ἐνημερωτικὴ περιοδικὴ ἔκδοση τῶν Φίλων τῆς Ιεράς Μονῆς Ἐσφιγμένου Εσφιγμενιτικά Τ. 1